Kako Se Je Vse Začelo
KFC (Kentucky Fried Chicken) je bil ustanovljen v Združenih državah Amerike s strani Harlanda Sandersa, star 62 let, potem ko je preizkusil številne različne poklice. Delal je kot kapitan parnika, prodajalec zavarovanj, prodajalec v trgovini z razsvetljavo, odvetnik, prodajalec pnevmatik in celo kot amaterski babica!

Leta 1930 je Sanders prevzel bencinsko črpalko v Corbinu, Kentucky, ki je imela priložen majhen bife. Tam je začel streči ocvrte piščance popotnikom, z uporabo posebnega recepta, ki ga je poznal samo on – in hitro je postal priljubljen.

Do leta 1940 je Sanders izpopolnil svoj znameniti recept, ki vsebuje tajno mešanico 11 zelišč in začimb. Po legendi je bil originalni rokopis recepta pritrjen za kuhinjska vrata – in do danes ostaja ena najbolj znanih skrivnosti v kulinariki.

Prva uradna KFC restavracija je bila odprta leta 1952 v Salt Lake Cityju, Utah. Po patentiranju svojega recepta leta 1955 je Sanders začel potovati in širiti znamko ter osebno nagovarjal več kot 1.000 potencialnih partnerjev za franšizo.
Leta 1964, pri 74 letih, je prodal znamko KFC skupini investitorjev za 2 milijona dolarjev, vendar je ostal obraz podjetja in ga zastopal po vsem svetu do svoje smrti.
Recept za KFC še danes ostaja strogo varovana skrivnost, shranjena v trezorju – in še vedno osrednji del identitete znamke.

Danes KFC posluje z več kot 24.000 restavracijami v več kot 145 državah po svetu (podatki iz leta 2025).
V Ljubljani, Slovenija, je bila prva KFC restavracija odprta leta 2024, od takrat pa so v mestu odprli že 3 lokacije, ki so hitro postale priljubljena destinacija za ljubitelje ocvrtega piščanca.
Po vsem svetu KFC še vedno streže svoj svetovno znani piščanec – še vedno pripravljen po izvirnem zlatem receptu polkovnika Sandersa, ki simbolizira kakovost in dediščino že skoraj stoletje.